Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Για το αυτοκίνητό μου


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Παρακάτω ακολουθούν απαντήσεις σε ερωτήματα και θέματα και που αφορούν το αυτοκίνητό σας. Σε περίπτωση που χρειάζεστε οποιαδήποτε διευκρίνιση για τα συγκεκριμένα θέματα ή και για άλλα που δεν αναφέρονται παρακάτω, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα!



Για το αυτοκίνητό μου:


• Τί θα πρέπει να γνωρίζω αν σκοπεύω να αγοράσω αυτοκίνητο με διακανονισμό;

Η ενεχυρούχος δανείστρια (τράπεζα) θα σας υποχρεώσει να το ασφαλίσετε έναντι των κινδύνων: φωτιάς και κλοπής. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε κάθε δικαίωμα να επιλέξετε εσείς την ασφαλιστική εταιρία και τον ασφαλιστικό σύμβουλο που θα σας εξυπηρετεί για αυτό το συμβόλαιο από την πρώτη κιόλας στιγμή (και όχι μετά την επέλευση ενός εξαμήνου όπως «φημολογείται» από πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων). Έτσι εξασφαλίζετε όχι μόνο το όχημά σας αλλά και τη σιγουριά που σας προσφέρει ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος/πράκτορας που έχετε επιλέξει να βρίσκεται πάντα δίπλα σας στις δύσκολες στιγμές!


• Μπορώ να ασφαλίσω το νέο όχημα που αγοράζω αν δεν έχω πάρει ακόμα πινακίδες;

Βεβαίως. Η ασφάλιση είναι εφικτή εφόσον γνωρίζετε τον αριθμό πλαισίου του οχήματος που αγοράζετε. Συνήθως, ο αριθμός αυτός φαίνεται στο δελτίο παραγγελίας του οχήματος. Κατόπιν βέβαια, αφού πάρετε στα χέρια σας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σας, την προσκομίζετε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο προκειμένου να εισαχθεί στο συμβόλαιό σας και ο αριθμός κυκλοφορίας.


• Τι θα πρέπει να κάνω αν ως οδηγός εμπλακώ σε οδικό τροχαίο ατύχημα;

α) Να σταματήσετε αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσετε πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.

β) Να λάβετε μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσετε την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

γ) Να ανταλλάξετε τα στοιχεία της ταυτότητάς σας, του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός σας και της ασφαλιστικής εταιρίας που ασφαλίζεστε. Σε περίπτωση μόνο υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσετε για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

δ) Να καλέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της φροντίδας ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρίας προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να τραβήξει τις απαραίτητες φωτογραφίες και να σας παρέχει δωρεάν ρυμούλκηση εφόσον αυτή προβλέπεται στο συμβόλαιό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή να επισκευτείτε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο/πράκτορα προκειμένου να του γνωστοποιήσετε το συμβάν και να αντλήσετε τις απαραίτητες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για να διεκπεραιωθεί το θέμα της ζημιάς σας.


• Αν από το Τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, τί θα πρέπει να κάνω;

α) Να καλέσετε το 166 ώστε να προσφερθεί η αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.

β) Να ειδοποιήσετε την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνετε στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.

γ) Να εμποδίσετε οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.


Σε περίπτωση που μου προκαλέσει ατύχημα ανασφάλιστο όχημα αποζημιώνομαι και πώς;

Αποζημιώνεστε απευθείας από την ασφαλιστική σας εταιρία εφόσον έχετε επιλέξει στο συμβόλαιο σας την κάλυψη Ασφάλιση Υλικών Ζημιών σε Τροχαίο από Ανασφάλιστο Όχημα. 

Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης απαιτούνται:

α) Να έχει συμβεί το ατύχημα στην Ελλάδα,

β) Να αποδεικνύεται ο χαρακτηρισμός του ανασφάλιστου οχήματος από επίσημο Δημόσιο έγγραφο της Τροχαίας,

γ) Η ευθύνη για το ατύχημα να βαρύνει αποκλειστικά τον οδηγό του ανασφάλιστου οχήματος,

δ) Ανώτατο ποσό αποζημίωσης για τις ζημιές του αυτοκινήτου μου: αυτό που ορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου.


• Ποια είναι επιβάρυνσή μου στα ασφάλιστρα σε περίπτωση που προκαλέσω ατύχημα;

Σε περίπτωση που προκαλέσετε ατύχημα δεν έχετε καμία επιβάρυνση στα ετήσια ασφάλιστρά σας εφόσον η ασφαλιστική σας εταιρία σας παρέχει με πολύ μικρό επιπλέον κόστος την κάλυψη Προστασίας Bonus. Σε άλλη περίπτωση τα ασφάλιστρα της αστικής ευθύνης και των ζημιών ιδίου (εφόσον υπάρχει αυτή η κάλυψη) αυξάνονται κατά το ποσοστό που ορίζει η ασφαλιστική σας εταιρία.


• Τι είναι το επασφάλιστρο νέου οδηγού και πότε πρέπει να υπάρχει στο συμβόλαιό μου;

Κάθε οδηγός του οχήματος που είναι κάτω των 23 ετών (χρονολογικά και όχι με βάση την ακριβή ημερομηνία γέννησής του) ή το δίπλωμα του δεν έχει κλείσει χρόνο (από την ημερομηνία έκδοσής του), θεωρείται νέος οδηγός και θα πρέπει να το δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρία και να πληρώσει επασφάλιστρο δηλαδή ασφάλιστρο αυξημένο κατά 30% (στα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών μόνο). Στις περισσότερες εταιρίες, σε περίπτωση που δεν το δηλώσει και προκαλέσει ατύχημα, τότε αν το ατύχημα αφορά ζημία προς τρίτους υπάρχει πρόστιμο 60% επί των ετησίων ασφαλίστρων που πρέπει να πληρωθεί πριν την πληρωμή της ζημίας, ενώ σε περίπτωση που η ζημία αφορά το όχημα του πελάτη και υπάρχει «μικτή ασφάλιση» τότε η ασφαλιστική αποζημιώνει με το 50% της ζημιάς. Το επασφάλιστρο αφαιρείται αυτόματα με την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του ενός έτους από την έκδοση του διπλώματος. Κάποιες ασφαλιστικές επιβαρύνουν με επασφάλιστρο και τους οδηγούς ηλικίας άνω των 70 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου